Lemezes hőcserélő

A lemezes hőcserélők két közeg közti hőátadásra szolgáló berendezések, a lemezek két oldalán két külön közeg (folyadék, gőz, gáz) kering. Működés közben a magasabb hőmérsékletű közeg hőt ad át a hidegebb közegnek és lehűl vagy kondenzál. Az alacsonyabb hőmérsékletű közeg felveszi ezt a hőt és felmelegszik vagy elpárolog. Attól függően, hogy a hőcsere folyamat melyik részét tekintjük hasznosnak, megkülönböztetünk hűtési hőcserélőt, fűtési hőcserélőt, elpárologtató hőcserélőt és kondenzátor hőcserélőt. A lemezes hőcserélők mind a négy feladatra kiválóan alkalmazhatóak.

Cégünk, az F2 Komplex Kft. közel 10 éve a lemezes hőcserélő piac meghatározó szereplője. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatot, tudást gyűjtöttünk a hőcserélőkről, ennek köszönhetően minden piaci igényre professzionális megoldást tudunk biztosítani, minden feladatra a legmegfelelőbb hőcserélőt tudjuk ajánlani. A megfelelő kiválasztás érdekében kérje segítségünket, ajánlatunkat. Portfóliónkban egyaránt elérhetőek a forrasztott- és a szerelt-tömítéses lemezes hőcserélő berendezések is.

Legfőbb partnereink:
A SWEP forrasztott lemezes hőcserélők gyártásában világszinten ismert és elismert, piacvezető szereplő. A svédországi anyacégnek a világ minden táján vannak kirendeltségei és gyártó üzemei. Több mint 40 éves folyamatos fejlesztésnek köszönhetően termékei a legmagasabb műszaki színvonalat képviselik, a legjobb választást jelentik, ha az elérhető legmagasabb hatékonyságot kell elérni.

A CIPRIANI szerelt lemezes hőcserélők területén legfőbb partnerünk. Az olaszországi gyár globális cégek beszállítója. Termékei minőségét számos nemzetközi tanúsítvány garantálja. Hőcserélőik a legjobb választást jelentik, ha teljesen pontosan az igényekre szabott megoldásra van szükség.

A HEXONIC hőcserélői is elérhetőek kínálatunkban. A lengyelországi gyártó rendkívül széles portfólióval rendelkezik mind forrasztott, mind szerelt hőcserélők területén, akár egészen speciális feladatokra is alkalmasak termékei. Emellett csőköteges kialakítású uszodai és ipari hőcserélőket is gyártanak, ezekkel kapcsolatban is állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Hőcserélőre szinte minden épületgépészeti és ipari rendszerben szükség van, a közegek keveredése nélküli hatékony hőátadás a modern rendszerek egyik kulcsfontosságú része. Erre a lemezes hőcserélők kiváló megoldást kínálnak, hiszen a lehető legjobb hőátadást garantálják, az elérhető legkisebb hőátadó felülettel. A hőcserélők a teljes rendszer működését befolyásolják, ezért a megfelelő berendezés kiválasztása nagyban befolyásolja annak hatékonyságát és üzemeltetési költségét is. A fizika törvényei miatt a hőcserélő két oldalán keringő közeg hőmérséklete soha nem lehet azonos, valamekkora hőmérséklet különbség mindenképp kialakul. Minél hatékonyabb egy hőcserélő, annál kisebb ez a különbség, viszont ezt jellemzően a hőcserélő méretének, hőátadó felülének növelésével lehet elérni, ami az ár emelkedését is jelenti.

Az épületgépészetben egy rosszul kiválasztott modell, amin túl nagy a hőmérséklet esés, a leggazdaságosabb, legmodernebb rendszerek, például a hőszivattyús fűtések üzemeltetési költségeit is jelentősen növelheti, mert magasabb vízhőmérsékletet kell előállítani a hőszivattyúval, ami a COP csökkenéséhez vezet. Szélsőséges esetben olyan magas hőmérsékletre is szükség lehet, amit a hőszivattyú nem képes előállítani, lényegében a teljes rendszert működésképtelenné teszi a hibás kiválasztás. A túl nagy hőcserélő amellett, hogy a beruházási költséget indokolatlanul emeli, műszaki problémákat is okozhat. Az előállítotthoz képest jóval nagyobb hőteljesítményt tudna átadni, ezzel instabillá teheti a rendszer működését, maradva a példánál a hőszivattyú gyakori be- és kikapcsolását eredményezi. A végeredmény mindkét esetben az, hogy a rendszer költségei megemelkednek és a beruházás megtérülése akár évekkel hosszabb is lehet.

Az ipari hőcserélő esetén, ahol a technológia megfelelő működéséhez általában pontos hőmérsékleteket kell tartani, a hibásan kiválasztott modell lényegesen komolyabb problémákat is okozhat, úgy mint selejtes terméket, gyártóberendezés meghibásodását, termelés kiesést, és még hosszasan sorolhatnánk. Az eredmény így is egyértelmű, jelentős anyagi kár.

Forrasztott lemezes hőcserélő előnyei: Épületgépészeti, ipari és hűtéstechnikai alkalmazásra, elsősorban kis és közepes méretű rendszerekhez javasoljuk. Kialakításának köszönhetően kompakt méret, kis helyigény, és rendkívül magas hőátadási hatékonyság jellemzi. Megfelelő vízminőség mellett üzemeltetése gyakorlatilag karbantartás mentes.

Szerelt lemezes hőcserélő előnyei: Épületgépészeti, ipari és uszodatechnikai alkalmazásra, ár/érték arányban elsősorban közepes és nagy méretű rendszerekhez ideális. Rendkívüli mértékben testre szabható, minden feladatra elérhető pontosan az igényeknek megfelelő hőcserélő. Szétszerelhető kialakításának köszönhetően könnyen tisztítható, szennyezett közeghez is alkalmazható és meghibásodás esetén költséghatékonyan javítható.

  • Még több információ
  • Kevesebb információ
Swep forrasztott lemezes hőcserélő

Swep forrasztott lemezes hőcserélő

Hexonic forrasztott lemezes hőcserélő

Hexonic forrasztott lemezes hőcserélő

Cipriani szerelt lemezes hőcserélő

Cipriani szerelt lemezes hőcserélő

Hőcserélő kiegészítő

Hőcserélő kiegészítő